RE: [Histonet] Leica cm1510 problem/question

From:"Bonner, Janet"

We are using the Leica CM1900.  We're a big Hospital and  (literally) have =66rozen sections all day long!  The only service is really the PM and we have had these instruments eight years - at least!   
          Maybe you could trade yours in?  @:) Janet


From: on behalf of Debbie Keith
Sent: Thu 11/30/2006 11:32 AM
Subject: [Histonet] Leica cm1510 problem/question


i use a Leica 1510 in a busy Mohs practice... and have been experiencing a
problem with advancement/retraction.  apparently, this model has something
of a design flaw. (the wiring to the advance/retract button is "too long"
and is subject to shorts)

you can't turn the wheel faster than a really old man walks.  if you
DO,  the chuck doesn't advance at the right micron. in order to return the
stupid thing to "normal" you have to completely advance/retract the chuck.
it's like re-setting the thing.

i'm pretty sure big tissue also causes some advancement-integrity
issues.  (again, re-set by advance/retraction).

in the past i THOUGHT i had fixed it by tightening "this or that"... but
after much thought/reflection/self-flagellation... i have realized that the
tightening of "this or that"  CAUSED me to adjust the chuck
advance/retraction... therefore, re-setting the stupid thing.  so, the
tightening wasn't the fix it was WHAT the tightening CAUSED that fixed
it.  (can you feel my eyes rolling??)

i don't know WHY wheel rotation speed would effect advancement.  if it were
electrical (the recently replaced wire) then the mechanical bits shouldn't
effect it.

i posed the conundrum to the local aerospace engineer (my hubby)... and he
said that it SOUNDS like there are "gears" that interconnect that are
"wearing".  he said gears have a built-in "lash". (meaning gears don't fit
perfectly). over time the lash gets greater and greater... and something
like increased speed would make the lash more pronounced  so, where two
gears USED be slightly and meeting on one side... they are now meeting at a
totally unlikely spot and it throws off performance and requires a re-tare
of sorts.

if you didn't flippin' glaze over during that last paragraph...  it sorta
makes sense. :)

so i have TWO questions...  one, is anyone else having this problem or have
had it successfully diagnosed? and TWO...  what cryostat would you
recommend for heavy use?

i've used the leica 1800 and 1850 and they seem to be  the lab
work-horse.  the 1510... is more like the lab miniature pony (with which
you can pull a small cart for fun... but not far). :)

thanks in advance!  :)

No virus found in this outgoing message.
Checked by AVG Free Edition.
Version: 7.1.409 / Virus Database: 268.15.0/557 - Release Date: 11/29/2006

Histonet mailing list

The information contained in this message may be privileged and/or confidential
and protected from disclosure.  If the reader of this message is not the intended 
recipient or an employee or agent responsible for delivering this message to the 
intended recipient, you are hereby notified that any dissemination, distribution 
or copying of this communication is strictly prohibited.  If you have received this
communication in error, please notify the sender immediately by replying to this 
message and deleting the material from any computer.
Histonet mailing list

<< Previous Message | Next Message >>