Re: [Histonet] tissue processing

From:"Gudrun Lang"

Our protocol:
2 x 60 min formalin
1 x 60 min 50% alk
1 x 60 min 70% alk
1 x 60 min 80% alk
2 x 60 min 96% alk
2 x 60 min 100% alk
2 x 60 min xylolsubst. = shellsol
4 x 45 min paraplast

40 degrees in alk and xylol; 60 degrees in paraffin all with press/vacuum.
And this works fine for most of our cases.

----- Original Message -----
From: "Bonnie Whitaker" 
To: "'Gudrun Lang'" 
Sent: Thursday, April 01, 2004 4:42 PM
Subject: RE: [Histonet] tissue processing

What is your protocol?  Are you using vacuum, pressure, mixing? It almost
sounds like the sponges might not have fully exchanged solutions at each

Bonnie Whitaker
-----Original Message-----
[] On Behalf Of Gudrun Lang
Sent: Thursday, April 01, 2004 4:10 AM
To: Histonetliste
Subject: [Histonet] tissue processing

We have a current problem with our routine tissue processing in the VIP. We
loaded 200 capsules in the container. This time we had the half of the
capsules filled with biopsy-sponges. Usually they are only about 30% of all.
We do over night processing.
The tissue surface was something like creamy and in the trimmed block the
tissue looked wet. I was not able to get a good section (only holes in
paraffin). But not all blocks were like this, most of the small biopsies
worked well.
My suggestion is, that the great amount of sponges is responsible for the
underprocessing. I think the tissue was'nt dehydratet enough and water was
taken over from one step to the next.

Did anybody have the same experience? Please give me some input on this

thanks in advance
Gudrun Lang
Akh Linz, Austria

Histonet mailing list

Histonet mailing list

<< Previous Message | Next Message >>